Търсене
0
Кошница

Обичам да експериментирам в кухнята, а най-много обичам, когато се получава нещо вкусно, без особени усилия от моя страна. Условието е да става бързо, лесно и с налични здравословни продукти.

Това е една от онези сполучливи рецепти, които са толкова добре оценени в семейството, че получават и свое име. Децата ги нарекоха “Златните бисквити на Мама” :)

В случая имах и използвах оризово брашно и зелена елда на зърна, и така бисквитките се оказаха безглутенови. Разбира се може да се използва всякакво друго брашно по твой избор и преценка.

Определям ги като подходящи за дечица над 1 година, заради по-хрупкавите елементи от елдата. За бебета над 6 месеца препоръчвам брашно от елда вместо зърна (смилането на зърна в блендер или кафемелачка също върши работа :) )

Ето ги и съставките (количествата търпят промени, крайната цел е хубава гъста смес):

  • 1ч. чаша зелена елда, предварително накисната, но не сварена. Най-често я накисвам във вода и домашен оцет или лимон от предишната вечер.
  •  2 яйца 
  • 1-2 с. л. Кокосово масло за успешно слепване на продуктите
  • Оризово брашно на око за сгъстяване
  • Сушени плодове за подслаждане.

Аз използвах паста от фурми, накъсана на малки парченца. Може да се използва и друг подсладител по желание, за предпочитане мед или намачкан банан. Аз лично избягвам банана, заради по-силния му аромат, който прави всички тестени изделия с банан с еднакъв вкус.

Приготвяне:

Разбиват се яйцата. Смесват се с изплакнатата и изцедена елда, сушените плодове и кокосовото масло. По желание се добавя подсладител. Аз не подслаждам допълнително. Прибавя се оризовото брашно до сгъстяване. Разбъркваш хубаво, за да се смесят добре продуктите. Всичко може да се блендира, но моите деца и аз обичаме по-хрупкави бисквити и затова не смилам или варя предварително елдата.

Сместа придобива ето този вид:


Оформят се сплескани топчета върху хартия за печене. 

 

Печат се в предварително загрята фурна на 150-1800С до приятен загар (10-15 мин). 

Крайният резултат са приятни хрупкави бисквитки. Получиха се десетина (+/- в зависимост от размера на бисквитките).

Да ви е сладко!

Сподели рецептата ако ти харесва!

Любими Безглутенови Хлебчета - Бразилските Pao de Queijo
Едни много леки и вкусни безглутенови бразилски хлебчета с брашно от тапиока и кашкавал. Половината от брашното може да се замени с нахутено или царев...
От Попарата до Киноата – Идейни закуски за мъници
Здравословни рецепти за домашно приготвени бебешки и детски закуски, различни от традиционната попара. Идеи за зърнени или млечни закуски, а защо не и...
Коментирай