Търсене
0
Кошница

Някога представяла ли си си, че за да направиш баница няма да са ти необходими умения и време за месене и точене на тесто и кори, че няма да са ти необходими дори кори за баница?!

Представям ти любимата на моето семейство баница с овесени ядки. Без бяло брашно, само с полезни и вкусни съставки. 

Много е бърза и лесна за приготвяне. Приготвя се за около 5 минути, а се пече за не повече от 15 мин. Не е необходима предварителна подготовка. Изключително лесен и удобен вариант за из път. Винаги, когато пътуваме и заминаваме за море или планина с децата приготвям по една доза, нарязана на малки парчета, увити във фолио. Така знам, че закуската за децата е осигурена за първите няколко дни :)

[Подсказка]: Идеална е и за гости, особено непредвидени. Повярвай ми те дори остават силно впечатлени от тази кулинарна изненада. Вкусът е прекрасен, а ароматът от печката – вълшебен :)

Баницата е подходяща за деца, които умеят да дъвчат и при които вече е въведен глутенът и останалите съставки. Овесените ядки могат да бъдат заменени с други зърнени култури по твой избор – от лимец, ръж, спелта, пшеница и т.н. Може да избереш зърнени ядки с по-малко съдържание на глутен или без глутен (напр. елда). Припомням, че вече се предлагат и овесени ядки без глутен.

Рецептата съдържа глутен, мляко, яйца.

Необходими продукти (количествата им са ориентировъчни):

• 3-4 яйца (за предпочитане домашни)

• 1 кофичка или буркан кисело мляко (може и повече)

• 1/2 до 1 чаена лъжичка сода

• около 2/3 пакет Овесени ядки (но обикновено е според количеството на течната смес от млякото и яйцата)

• 100-150 гр. Сирене (или на вкус)

• 2-3 супени лъжици Кокосово масло (или Гхи масло)

• Краве масло за намазване (Гхи за предпочитане)

Хубавото е, че няма точно количество на съставките и можеш да я приготвиш на око според наличните продукти и твоя вкус до получаването на сравнително гъста смес за печене.

Начин на приготвяне:

1. Разбивам яйцата в голям удобен съд. Аз използвам вилица за целта.

2. Слагам содата в киселото мляко и изчаквам 1-2 мин да започне да кипи и да увеличи обема си, след което го изсипвам при яйцата и разбърквам добре.

3. Сипвам нужното количество овесени ядки и разбърквам, докато се получи по-гъста смес, като оставям място и за сиренето. Важно: Използвам сухи, а не предварително накиснати овесени ядки, защото ако са накиснати сместа не се изпича добре.



4. Добавям натрошеното сирене.


5. Добавям кокосовото масло (най-добре предварително разтопено, но често го начупвам и слагам в твърдо състояние)

6. Разбърквам всичко* и изсипвам в тава, предварително застлана с хартия за печене.

*Ако ти се вижда рядка сместа преди да изсипеш в тавата, добави още овесени ядки или натрошено сирене. Ако е гъста добави още мляко с малко сода.


7. Слагам в предварително загрята фурна на 1800 и печа около 15 мин. или до получаване на приятен загар (виж на снимката).

8. Вадя от фурната и намазвам с краве масло отгоре. Само понякога добавям и настърган кашкавал, но не е препоръчително за малки деца.

9. Завивам за малко с кърпа и след 5 мин. цялото семейство се нахвърляме върху нея.


Опитай да направиш баницата и напиши в коментар дали ти е харесала :)

Добър апетит!


Страхотни сладки картофки
Вероятно повечето от вас вече знаят за полезните качества на сладкия картоф. Той е идеална първа храна за бебето. Изключително богат е на витамини, ан...
Чудни Здравословни Крекери – Гризини
Гризини или крекери, както и да ги наречеш, стават само за 15 минути. Лесни, бързи и здравословни, какво и трябва повече на една майка?!Нужното ти е ш...
5 коментара
Виктория
Виктория
Monday 30th September 2019

Здравейте! Какъв пакет овесени ядки имате предвид - голям или малък? 2/3 количество от 250/500 гр. използвате?

Петрова
Петрова
Tuesday 21st August 2018

Баницата се получава невероятно добре. Благодаря за чудесната идея. С интерес ще прегледам и други ваши рецепти.

Гергана
Гергана
Thursday 21st June 2018

Направих баничката за моя мъник. Нямам търпение да се събуди от сън и да я опита. На мен много ми хареса. Вкусна и много лесна рецепта с хубави съставки. Всички продукто сложих на око като добавих и извара. Детенцето ми още не се справя много добре с дъвченето,затова пасирах всичко и тогава сложих в тавичка и изпекох :)

Ани
Ани
Saturday 30th December 2017

Здравейте! Дали баницата би станала с трици от спелта вместо овесените ядки?

admin
admin
Tuesday 23rd January 2018

Не съм пробвала, но мисля, че ще стане, само трябва да се следи гъстота на тестото.

Цветелина Николова
Цветелина Николова
Thursday 21st September 2017

Баницата е много хубава. За моя вкус следващия път бих я направила само с ГХИ. Малко ми е странна комбинацията на солено с кокосов привкус :) Много хубав сайт, рецепти и продукти.

admin
admin
Tuesday 23rd January 2018

Благодаря ви за хубавите думи :)

Показани са от 1 до 5 от 5 резултата (1 страници)
Коментирай