Някога представяла ли си си, че за да направиш баница няма да са ти необходими умения и време за месене и точене на тесто и кори, че няма да са ти необходими дори кори за баница?!
Представям ти любимата на моето семейство баница с овесени ядки. Без бяло брашно, само с полезни и вкусни съставки.
Много е бърза и лесна за приготвяне. Приготвя се за около 5 минути, а се пече за не повече от 15 мин. Не е необходима предварителна подготовка. Изключително лесен и удобен вариант за из път. Винаги, когато пътуваме и заминаваме за море или планина с децата приготвям по една доза, нарязана на малки парчета, увити във фолио. Така знам, че закуската за децата е осигурена за първите няколко дни :)
[Подсказка]: Идеална е и за гости, особено непредвидени. Повярвай ми те дори остават силно впечатлени от тази кулинарна изненада. Вкусът е прекрасен, а ароматът от печката – вълшебен :)
Баницата е подходяща за деца, които умеят да дъвчат и при които вече е въведен глутенът и останалите съставки. Овесените ядки могат да бъдат заменени с други зърнени култури по твой избор – от лимец, ръж, спелта, пшеница и т.н. Може да избереш зърнени ядки с по-малко съдържание на глутен или без глутен (напр. елда). Припомням, че вече се предлагат и овесени ядки без глутен.
Рецептата съдържа глутен, мляко, яйца.
Необходими продукти (количествата им са ориентировъчни):
• 3-4 яйца (за предпочитане домашни)
• 1 кофичка или буркан кисело мляко (може и повече)
• 1/2 до 1 чаена лъжичка сода
• около 2/3 пакет Овесени ядки (но обикновено е според количеството на течната смес от млякото и яйцата)
• 100-150 гр. Сирене (или на вкус)
• 2-3 супени лъжици Кокосово масло (или Гхи масло)
• Краве масло за намазване (Гхи за предпочитане)
Хубавото е, че няма точно количество на съставките и можеш да я приготвиш на око според наличните продукти и твоя вкус до получаването на сравнително гъста смес за печене.
Начин на приготвяне:
1. Разбивам яйцата в голям удобен съд. Аз използвам вилица за целта.
2. Слагам содата в киселото мляко и изчаквам 1-2 мин да започне да кипи и да увеличи обема си, след което го изсипвам при яйцата и разбърквам добре.
3. Сипвам нужното количество овесени ядки и разбърквам, докато се получи по-гъста смес, като оставям място и за сиренето. Важно: Използвам сухи, а не предварително накиснати овесени ядки, защото ако са накиснати сместа не се изпича добре.


4. Добавям натрошеното сирене.

5. Добавям кокосовото масло (най-добре предварително разтопено, но често го начупвам и слагам в твърдо състояние)
6. Разбърквам всичко* и изсипвам в тава, предварително застлана с хартия за печене.
*Ако ти се вижда рядка сместа преди да изсипеш в тавата, добави още овесени ядки или натрошено сирене. Ако е гъста добави още мляко с малко сода.

7. Слагам в предварително загрята фурна на 1800 и печа около 15 мин. или до получаване на приятен загар (виж на снимката).
8. Вадя от фурната и намазвам с краве масло отгоре. Само понякога добавям и настърган кашкавал, но не е препоръчително за малки деца.
9. Завивам за малко с кърпа и след 5 мин. цялото семейство се нахвърляме върху нея.

Опитай да направиш баницата и напиши в коментар дали ти е харесала :)
Добър апетит!
Здравейте! Какъв пакет овесени ядки имате предвид - голям или малък? 2/3 количество от 250/500 гр. използвате?
Баницата се получава невероятно добре. Благодаря за чудесната идея. С интерес ще прегледам и други ваши рецепти.
Направих баничката за моя мъник. Нямам търпение да се събуди от сън и да я опита. На мен много ми хареса. Вкусна и много лесна рецепта с хубави съставки. Всички продукто сложих на око като добавих и извара. Детенцето ми още не се справя много добре с дъвченето,затова пасирах всичко и тогава сложих в тавичка и изпекох :)
Здравейте! Дали баницата би станала с трици от спелта вместо овесените ядки?
Не съм пробвала, но мисля, че ще стане, само трябва да се следи гъстота на тестото.
Баницата е много хубава. За моя вкус следващия път бих я направила само с ГХИ. Малко ми е странна комбинацията на солено с кокосов привкус :) Много хубав сайт, рецепти и продукти.
Благодаря ви за хубавите думи :)

