Търсене
0
Кошница

Имаме си празник у дома – рожден ден на любимия ни татко. Винаги му спретваме торта, от която без притеснение да могат да ядат и децата. Условието е да е без захар. Импровизациите досега не бяха лоши, но не приличаха особено много на торта. Най-накрая се получи най-истинската и уникално вкусна торта.

Тортата се прави много бързо и лесно. Идеална е за малки и големи. Препоръчителна възраст за деца – над 12 месеца, заради меда, сметаната и маскарпонето, които ми се виждат по-маслени и тежички за деца под годинка.


Ето и съставките:

За безглутеновите блатове – без захар или друг подсладител:

- 4 яйца

- 1 кофичка кисело мляко

- 1 чаена лъжичка сода

- 1 чаена чаша оризово брашно

- Щипка хималайска сол

- 3 пакетчета ванилия

- 1-2 супени лъжици предпочитана мазнина (напр. масло от гроздови семки)

Продуктите се разбъркват с телена бъркалка за яйца. Не се използва миксер.

Първо разбих четирите яйца, след това добавих киселото мляко с угасената сода в него.

Отделно смесих сухите съставки – оризово брашно, сол и ванилия и бавно ги изсипах в готовата смес, докато разбърквах.

Добавя се мазнината в сместа - така не се налага да намазвате тигана с мазнина преди изпичането на всеки блат. Аз използвам масло от гроздови семки или кокосово масло. Блатове се пекат в малък тиган под капак като палачинки, затова ще ги наричам палачинкови блатове или палачинки. Използва се тиган с 15-сантиметрово дъно.

1 блат = 1 черпак.

След обръщането на палачинката намазвах с гхи масло, за по-голяма сочност и аромат на блата.

Получават се 8 блата. Направих тортата с всичките 8, по-желание може и с по-малко. Капакът не е задължителен, както и може да се пекат в по-голям тиган, ще станат по тънички и с по-голям диаметър.

След като блатовете са готови се оставят да изстинат хубаво преди да се намажат с крем и наредят една върху друга, за да не се разтопи крема.

За крема:

- 500 гр маскарпоне

- 300 гр заквасена сметана

- 3-4 препълнени лъжици с мед (ти определяш сладостта, не се получи много сладка при мен, което беше и желанието ми)

- 1 Лимон (аз го обелих, махнах люспите и семките му, след което го блендирах заедно с 1 малка лъжичка мед).

С лимонови кори щеше да стане още по-вкусно, но не посмях заради вредната химия, напръскана по кората му. Може да използваш сладко от лимонови кори по желание. Аз лично избягвам сладка и конфитюри заради захарта.

Всички тези съставки се разбъркват и се получава много вкусен крем. Количеството му е голямо, но смело и обилно намазвай блатовете, иначе има риск тортата да остане малко сухичка.

За украсата:

Може да украсиш по желание тортата – с ядки, плодове, сладко от плодчета без захар, натрошени бисквити или както аз често правя с натрошени мюсли барчета без захар. В случая смелих бадеми в блендера и поръсих между блатовете и отгоре. Сложих и замразени боровинки.

Пробвай я. Вярвам, че ще ти хареса. На нас стана любимата ни торта, която ще правим с и без повод.

Много съм горда със себе си и безкрайно благодарна на Янка Мандичева, от чиято книга “Без глутен и захар е по-вкусно” взех рецептата.


Коледни курабийки без захар - идеални за деца
Дълго време търсех подходяща рецепта за коледни курабийки за деца – да са без захар и заместители, но и в същото време да са достатъчно вкусни и хрупк...
Безглутенови палачинки с оризово брашно и кисело мляко
Безглутенови палачинки, приготвени от оризово брашно, яйца и кисело мляко. Без капка захар. Без прясно мляко. И без миксер. Много бързи и лесни. Доста...
1 коментара
Galina
Galina
Monday 20th May 2019

Пише без захар ,а има мед?
ГИ е същото,та не виждам много смисъл честно казано!
Ако е направена със еритритол или стевия ,тогава става да я озаглавите без захар!
Иначе чудесна рецепта!

Показани са от 1 до 1 от 1 резултата (1 страници)
Коментирай