За семейства като нашето, което много обича сусамов тахан, този хляб много ще се хареса. Децата ми и аз обожаваме филия хубав хляб, намазана с тахан и мед. Е, в този случай нямахме хляб у дома, а много ни се хапваше тахан и си изобретихме този лесен хляб. Без глутен, не съдържа никакво брашно. Става изключително бързо.
Трябват ви следните съставки и миксер:
- 300 гр. тахан (аз използвах сусамов, но може и с друг вид тахан, например лешников, слънчогледов и т.н)
- 4 яйца
- 1 ч. л. сода
- 200мл вода
Може да добавите малко сол по избор и на вкус, а ако искате да обогатите вкуса му може да добавите и сухи подправки по избор. Аз го харесвам без подправки за да мога да комбинирам тахановите филийки както със солено, така и със сладко.
Всичко се изсипва в купата и се разбива и разбърква с миксер.Гъстотата наподобява тесто на кекс, може би малко по-рядка. Прилича много на пандишпанено тесто и крайният резултат е такъв, но без никакво брашно. Не се слага допълнителна мазнина, тъй като таханът съдържа достатъчно. Изсипва се в удобна тавичка за хляб. Пече се около 20 мин на 180 градуса, на завихрено, в предварително загрята фурна. Готовият хляб се реже лесно на филийки. На децата ми чистия таханов хляб им идва с малко силен ядков вкус, въпреки, че аз лично го харесвам и без нищо в добавка. Те го харесват много като сандвич с кашкавал, а в сладката версия намазан с мед. Когато се намаже с мед придобива истински вкус на сиропиран сладкиш, заради самата по-особена консистенция на хляба, наподобяваща пандишпан, но не съвсем :) . В този си вид, намазан с мед е уникален – това е моята любима версия за хапването му и най-лесният и здравословен сладкиш без грам брашно и захар.
Предложение: Може да направите таханови мъфини от същата смес в тава за мъфини. Ако ги предпочитате сладки може да добавите нещо за подслаждане – смлени банани или друг заместител. Едното яйце например може да се замени с 1 банан.
Опитайте!
Здравейте, Рецептата звучи чудесно. Но фурната ви на вентилатор ли е? Защото на мен ми трябва около час, за да се получи хляба.
Поне два пъти пробвах рецептата...
Използвам фурната на режим с вентилатор. Бързо се получава при мен.