Моя приятелка сподели тази рецепта миналото лято. Реших да я пробвам и се оказа, че по-вкусна супа не бях правила. Топчетата са интересни на вкус, приготвени от нахутено брашно, овесени ядки и подправки за месните супени топчета. Определено не на всеки биха се харесали. Дъщеря ми много ги хареса, докато синът ми не. Аз лично също предпочитам супата без тях, но със страхотна веган застройка.
Ето и рецептата:
За топчетата:
150гр фини овесени ядки или начупени в чопъра едри овесени ядки
6 с.л нахутено брашно ½ глава лук, нарязана на дребно в чопъра
Подправки: кимион, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, пресен магданоз
Смесват се продуктите и подправките , добавя се малко хладка вода до получаване на гъсто тесто, от което се оформят топчетата.
За бульона на супата - зеленчуци според наличностите и сезона, в количество според вкуса и предпочитаната гъстота, както и подправки:
1 морков
½ - 1 глава лук
½ - 1 тиквичка
½ - 1 червена чушка – обелена
¼ средна глава целина
2 шепи пълнозърнесто фиде или пълнозърнест ориз (или друга зърнена култура – булгур, киноа, просо)
сухи подправки – куркума, черен пипер, кимион, хималайска сол
2л вода
½ връзка пресен магданоз за накрая
2-3 с.л зехтин или друга мазнина за накрая
В тенджера се слага водата и зеленчуците нарязани на дребно. Аз използвам чопър за това. След като водата заври се слагат сухите подправки, ориза и топчетата едно по едно.
За застройката, може да използвате яйце, както е по рецептата на моята приятелка, но може спокойно да пропуснете заливката или както аз направих да я направите във веган вариант със слънчогледови семки.
Застройка със слънчогледови семки:
- 50 гр сурови слънчогледови семки - предварително накиснати за около 1-2ч
- ½ лимон
- Малко вода за по-лесно смилане в блендер
Всички тези съставки блендираме до получаване на гладка и гъста смес. Като се свали супата от котлона се добавя застройката и се разбърква.
На финала се добавя се пресния магданоз и зехтин.
Опитайте и вие и споделете дали ви е харесала :)