Страхотни сладки картофки
Вероятно повечето от вас вече знаят за полезните качества на сладкия картоф, познат у нас и като батат. Отличава се от белия обикновен картоф с пурпурно оранжевата му вътрешна част и сладкия му вкус, но разликите по между им не свършват дотук. В сравнение с белия картоф, той има по-висока хранителна стойност, по-голямо съдържание на полезни хранителни вещества и много по-нисък гликемичен индекс. Изключително богат е на витамини С, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, Е, К, на антиоксиданти, бета каротин (витамин А), както и на минерали като калций, калий, желязо, мед, манган, селен и фосфор. Интересно е, че бататът увеличава хранителната си стойност след преминаване през термична обработка.
Сладкият картоф е идеална първа храна за бебета
Сладкият картоф е с много по-ниско съдържание на скорбяла от обикновения бял картоф и е много по-лесно смилаем от него, което го прави идеална първа храна за бебетата. Пюрето за бебета от сладък картоф се приготвя изключително лесно. Достатъчно е да го сварите на пара и да го смелите с блендер. По желание, можете да добавите кокосово масло. Може да го комбинирате с други зеленчуци или с плодове - сварени на пара ябълка, червена чушка, моркови, тиква, броколи и т.н.
Ако не смогвате да го приготвите сами, вече се предлагат готови детски био пюрета със сладък картоф, в съчетание с други зеленчуци или в съчетание с плодове.
Рецепта за печени сладки картофки
Тук ще ви покажа един лесен начин за приготвяне на сладкия картоф за деца и възрастни. Рецептата е подходяща за дечица, които могат да похапват сами с пръстчета или е време да опитат да го правят сами. Ще им бъде много забавно и вкусно.
Съставки:
• 1 голям Сладък картоф (подходящ за 2 порции)
• 1 супена лъжица разтопено Кокосово масло, студено пресовано
• 1 чаена лъжица ситно нарязан Розмарин
• ½ чаена лъжица розова Хималайска Сол (за бебета и малки деца препоръчвам да е без сол)
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете сладките картофи на резени или пръчици.
2. Накиснете ги в студена вода за 20 минути. Тайната е в накисването. По този начин се извлича нишестето, което от своя страна помага картофките да останат хрупкави отвън и меки отвътре, без да изгарят.
3. Изсушете нарязаните картофки с кухненска кърпа.
4. Полейте разтопеното кокосово масло върху картофките.
5. Поръсете розмарина и солта (без сол за бебета)
6. Оставете достатъчно място между нарязаните картофки.
7. Поставете тавата в нагорещена фурна 180-200 градуса и печете 30 мин. Ако нарязаните картофи са по-тънки ще им бъдат достатъчни 15-20 минути във фурната.
Вадите от фурната, изчаквате да изстинат малко и сладките картофки вече са готови да бъдат предложени и консумирани. Да ви е полезно и сладко, на вас и на детето/децата!