Търсене
0
Кошница

Страхотни сладки картофки

Вероятно повечето от вас вече знаят за полезните качества на сладкия картоф, познат у нас и като батат. Отличава се от белия обикновен картоф с пурпурно оранжевата му вътрешна част и сладкия му вкус, но разликите по между им не свършват дотук. В сравнение с белия картоф, той има по-висока хранителна стойност, по-голямо съдържание на полезни хранителни вещества и много по-нисък гликемичен индекс. Изключително богат е на витамини С, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, Е, К, на антиоксиданти, бета каротин (витамин А), както и на минерали като калций, калий, желязо, мед, манган, селен и фосфор. Интересно е, че бататът увеличава хранителната си стойност след преминаване през термична обработка.

Сладкият картоф е идеална първа храна за бебета

Сладкият картоф е с много по-ниско съдържание на скорбяла от обикновения бял картоф и е много по-лесно смилаем от него, което го прави идеална първа храна за бебетата. Пюрето за бебета от сладък картоф се приготвя изключително лесно. Достатъчно е да го сварите на пара и да го смелите с блендер. По желание, можете да добавите кокосово масло. Може да го комбинирате с други зеленчуци или с плодове - сварени на пара ябълка, червена чушка, моркови, тиква, броколи и т.н. 

Ако не смогвате да го приготвите сами, вече се предлагат готови детски био пюрета със сладък картоф, в съчетание с други зеленчуци или в съчетание с плодове.

Рецепта за печени сладки картофки

Тук ще ви покажа един лесен начин за приготвяне на сладкия картоф за деца и възрастни. Рецептата е подходяща за дечица, които могат да похапват сами с пръстчета или е време да опитат да го правят сами. Ще им бъде много забавно и вкусно.

Съставки:

• 1 голям Сладък картоф (подходящ за 2 порции)

• 1 супена лъжица разтопено Кокосово масло, студено пресовано

• 1 чаена лъжица ситно нарязан Розмарин

• ½ чаена лъжица розова Хималайска Сол (за бебета и малки деца препоръчвам да е без сол)

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете сладките картофи на резени или пръчици.

2. Накиснете ги в студена вода за 20 минути. Тайната е в накисването. По този начин се извлича нишестето, което от своя страна помага картофките да останат хрупкави отвън и меки отвътре, без да изгарят.

3. Изсушете нарязаните картофки с кухненска кърпа.

4. Полейте разтопеното кокосово масло върху картофките.

5. Поръсете розмарина и солта (без сол за бебета)

6. Оставете достатъчно място между нарязаните картофки.

7. Поставете тавата в нагорещена фурна 180-200 градуса и печете 30 мин. Ако нарязаните картофи са по-тънки ще им бъдат достатъчни 15-20 минути във фурната.

Вадите от фурната, изчаквате да изстинат малко и сладките картофки вече са готови да бъдат предложени и консумирани. Да ви е полезно и сладко, на вас и на детето/децата!



Курабийки за деца само с 2 съставки
Няма как да ги объркаш, направени са само от 2 съставки! Много са вкусни, а и спокойно можеш да ги “усложниш” и направиш още по-вкусни с допълнителни ...
Бърза и Здравословна Баница с овесени ядки
Някога представяла ли си си, че за да направиш баница няма да са ти необходими умения и време за месене и точене на тесто и кори, че няма да са ти нео...
Коментирай