Търсене
0
Кошница

Много е хубаво да намериш рецепта за понички или мекици, които да се правят изключително лесно и бързо, да са вкусни и по възможност да не се пържат.

Трябват ви само тава за мъфини (или формички за мъфини) и следните съставки – брашно, мляко, яйца, масло и малко сол. За пълнежа на поничките, може да използвате всичко, което обичате, без значение сладко или солено. Ние най-често ги консумираме с мед, а в случая на снимката са с мед и замразени боровинки - сладко което приготвям на момента, поради липса на друго. :)

Ето и съставките:

  • 2 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 125гр брашно
  • ¼ лъжица морска сол
  • масло за формичките, за предпочитане гхи или друго олио, според предпочитанията ви

Начин на приготвяне:

Преди да приготвите сместа, включете фурната на 200 градуса, поставете във всяко гнездо от тавата за мъфини по ¼ чаена лъжичка масло. Целта е маслото не само да се стопи, но и да се загрее добре. (Аз слагам тавата за мъфините вътре в тавата от печката за да мога да я извадя по-лесно с нагорещеното масло).

През това време приготвяте сместта:

Разбиват се яйцата, добавя се млякото и накрая се добавят брашното, смесено със солта. Разбърквате до хомогенна смес, без бучки. Получава се смес като, наподобяваща на гъстота тази за палачинки. Изсипва се сместа във всяко гнездо от тавата за мъфини, като не се запълва цялото, защото при печенето поничките доста се издуват. Затова съм ги нарекла понички "Надувки". Запълва се някъде до 3/4ти от дълбочината на формичката за мъфини.

При наливането ще забележите как се оформя един външен маслен пръстен от маслото, а посредата се образува нещо като островче от сместа, заобиколена от пръстена. Точно на това се дължи образуването на дупката по време на печенето на поничката, в която може да се сложи пълнежа по избор.

Слага се във фурната и се пече до зачервяване, някъде около 10-15 минути. Аз печа на режим вентилатор на 200 градуса. Когато са готови изключете температурата и оставете още няколко минути на вентилатор във фурната за да не спихнат веднага поничките, но имайте предвид че винаги намаляват малко от размера си щом ги извадите от фурната. Готовите понички с дупка изглеждат така.

 


Можете да ги консумирате без пълнеж - просто като мекици, а може да ги напълните със сладък или солен пълнеж по избор.

Ние ги обожаваме с мед, а в случая направих сладко от замразени боровинки с мед.

Във Великобритания приготвят по този начин т.нар Йоркширски пудинг, а в Америка т.нар “Pop-overs”. И двата варианта се консумират предимно със солен пълнеж и месо.

У нас ги наричаме понички или мекици на фурна и май ги предпочитаме сладки :)

Изненадайте и вашето семейство с вкусните и бързи понички и споделете дали са им харесали.

Курабийки с Тиква
Лесни, бързи и вкусни курабийки с тиква. Без захар. Идеална закуска за цялото семейство. Правят есенната разходка сред природата още по-приятна :)...
Домашни Желирани Бонбони Мечета
Малки, плодови, шарени и вкусни бонбони без захар и нищо вредно, и най-важното - без притеснения и угризения, че могат да бъдат изядени наведнъж, какт...
1 коментара
Ирина  Костадинова
Ирина Костадинова
Tuesday 29th October 2019

Много сполучлива рецепта !
Благодаря Ви

Показани са от 1 до 1 от 1 резултата (1 страници)
Коментирай