Те са не просто най-вкусните безглутенови курабийки с шоколад, които съм опитвала. За мен те са най-най-вкусните курабийки с шоколад сред всички курабийки с шоколад, които съм похапвала.
Вкъщи сме пристрастени към тях. За малко по-големи дечица са заради шоколада и кокосовата захар, но са идеални за родители, баби и дядовци. С тази рецепта най-накрая получих признанието на моята майка за мястото ми в кухнята. Не съм мислила, че с брашно от нахут може да се получат толкова вкусни сладки. Да не говорим колко са лесни за приготвяне. Единственият проблем е, че от една доза се получават само 9-10 бр., което е крайно недостатъчно за нашето семейство. Затова най-често приготвяме по две дози. На големина обаче стават доста добри.
Без глутен са. Може да ги направите веган, като вместо яйце използвате смес от ленено семе и вода, както и черен шоколад вместо млечен.
Съставки за 9-10бр по реда на включване:
- 1/2 ч.чаша кокосово масло, разтопено
- 1/3 ч.чаша кокосова или кафява захар
- 1 яйце + 1 жълтък на стайна температура (за веган вариант 1 с.л смляно ленено семе в 1/4 чаша вода)
- 1 ч.л ванилов екстракт (може и без)
- 1 ½ ч.чаша нахутено брашно
- 1/2 ч.лъжица сода
- 1/2 ч.лъжица хималайска сол
- 2/3 ч.чаша натрошен шоколад
Първо се сместват кокосовото масло и захарта в подходяща купа. Разбъркват се с лъжица и се добавят цялото яйце, отделения жълтък от второто яйце и ванилията. Разбърква се отново. Прибавят се предварително смесените сухи съставки - брашното от нахут, содата и солта. Винаги съм се чудила защо точно сол, но не я забравяйте, защото много фино подчертава вкуса на шоколада :)
Омесвате добре тестото, най-добре с ръце и добавяте шоколадовите парченца. Правя ги с черен и с бял шоколад за разнообразие. И двата вида са много вкусни. Тестото е много приятно за пипане, не лепне. С ръце оформяте топчета, натискате ги между дланите за да се сплескат и слагате в тава, върху хартия за печене. Оставя се разстояние между тях, защото доста увеличават размера си. Печат се около 10мин на 180 градуса или до готовност. Наглеждайте ги, че бързо изгарят, но пак са вкусни. Втвърдяват се като изстинат и са най-истинските и вкусни безглутенови курабийки, които съм пробвала :)
Надявам се да се харесат!