Вкусна сурова торта с лешников блат, крем от кашу с мед и за финал - прясно сладко от плодове без захар. В случая сладкото е от пресни ягоди, но може да се използват предпочитани сезонни плодове. Няма добавена захар, всичко е подсладено с мед и сушени плодове. Без брашно и без печене. Приготвя се с помощта на кухненски робот и блендер.
Продукти за блата:
200 гр. лешници
50 гр. сини сливи сушени
50 гр. фурми
50 гр. кокосови стърготини
2 с.л вода
2 с.л кокосово масло, разтопено
Продукти за крема от кашу:
500 гр. кашу, предварително накиснато за поне 2 часа
80 мл лимонов сок
3-4 с. л. хранителна мая
150 гр. мед
1-2 щипки сол
120 мл вода
150 гр. кокосово масло, разтопено
Продукти за прясното сладко от плодове:
500гр. пресни плодове (ягоди в случая)
6 бр. фурми
50 гр. мед или повече, на вкус според естествената сладост на плодовете
2 с.л смляна чия или 2 с.л. ябълков пектин
1 ч.л ябълков оцет или оцет от нар
3.с.л кокосово масло, разтопено
Начин на приготвяне на блата:
- Ядките и кокосовите стърготини се смилат в кухненски робот на дребни парченца
- Към тях се добавят фурмите, сушените сливи и водата, и сместа отново се смила
- Накрая се добавя и разтопеното на водна баня кокосово масло и се разбърква добре
Получената смес с разстила равномерно с помощта на шпатула или лъжица върху форма за торта, предварително застлана с хартия за печене. Оставя се в хладилник, за да стегне преди да се нанесе крема от кашу.
Начин на приготвяне на крема от кашу:
Всички съставки без кокосовото масло се смилат в блендер до гладка смес. След това се добавя и кокосовото масло и отново се блендира. Готовата смес се изсипва и разстила равномерно върху блата. Оставя се в хладилник да стегне много добре – 2 часа в хладилник или поне 40мин в камера.
Начин на приготвяне на прясното сладко от плодове:
- Разделяме плодовете наполовина- едната част за сладкото, а другата за украса. За украсата можем да добавим и други плодове.
- Плодовете за сладкото, плюс всички останали съставки се смилат в кухненски робот.
- С получената смес се залива вече стегнатата торта и се добавят плодовете за украсата.
- Поставя се в хладилника да стегне добре за поне 6 часа преди сервиране.