Търсене
0
Кошница

Вкусна сурова торта с лешников блат, крем от кашу с мед и за финал - прясно сладко от плодове без захар. В случая сладкото е от пресни ягоди, но може да се използват предпочитани сезонни плодове. Няма добавена захар, всичко е подсладено с мед и сушени плодове. Без брашно и без печене. Приготвя се с помощта на кухненски робот и блендер.

Продукти за блата:

200 гр. лешници

50 гр. сини сливи сушени

50 гр. фурми

50 гр. кокосови стърготини

2 с.л вода

2 с.л кокосово масло, разтопено

Продукти за крема от кашу:

500 гр. кашу, предварително накиснато за поне 2 часа

80 мл лимонов сок

3-4 с. л. хранителна мая

150 гр. мед

1-2 щипки сол

120 мл вода

150 гр. кокосово масло, разтопено

Продукти за прясното сладко от плодове:

500гр. пресни плодове (ягоди в случая)

6 бр. фурми

50 гр. мед или повече, на вкус според естествената сладост на плодовете

2 с.л смляна чия или 2 с.л. ябълков пектин

1 ч.л ябълков оцет или оцет от нар

3.с.л кокосово масло, разтопено


Начин на приготвяне на блата:

- Ядките и кокосовите стърготини се смилат в кухненски робот на дребни парченца

- Към тях се добавят фурмите, сушените сливи и водата, и сместа отново се смила

- Накрая се добавя и разтопеното на водна баня кокосово масло и се разбърква добре

Получената смес с разстила равномерно с помощта на шпатула или лъжица върху форма за торта, предварително застлана с хартия за печене. Оставя се в хладилник, за да стегне преди да се нанесе крема от кашу.

Начин на приготвяне на крема от кашу:

Всички съставки без кокосовото масло се смилат в блендер до гладка смес. След това се добавя и кокосовото масло и отново се блендира. Готовата смес се изсипва и разстила равномерно върху блата. Оставя се в хладилник да стегне много добре – 2 часа в хладилник или поне 40мин в камера.

Начин на приготвяне на прясното сладко от плодове:

- Разделяме плодовете наполовина- едната част за сладкото, а другата за украса. За украсата можем да добавим и други плодове.

- Плодовете за сладкото, плюс всички останали съставки се смилат в кухненски робот.

- С получената смес се залива вече стегнатата торта и се добавят плодовете за украсата.

- Поставя се в хладилника да стегне добре за поне 6 часа преди сервиране.

Нахутени крекери със семена - без точене
Хрупкави нахутени крекери без глутен и с микс от семена. За разлика от повечето рецепти в тази съставките само се смесват и се излизават в тавата. Без...
Домашна хрупкава гранола
Да намеря рецепта за домашна гранола мечтаех от доста време, поне откакто отказах гранолата в кутиите от рафта. А тази дори е по-вкусна. В нея няма об...
Коментирай