Кокосови гофрети или палачинки - още един вариант на лека и безглутенова закуска. Приготвят се лесно и бързо, а за сметка на това са доста вкусни. Необходими са само 3 съставки + малко подходяща мазнина за опичането им и гофретник. Ако нямате гофретник или семейството ви е фен на палачинките, същата смес е подходяща и за тях.
Ето и съставките:
- 2 яйца
- 3 супени лъжици кисело мляко
- 2 супени лъжици кокосово брашно с връх
- 1 чаена лъжица разтопено кокосово масло или зехтин за готвене
Всички съставки се разбиват с вилица и се изсипват в гофретника. Сместа е достатъчна за едно заливане на гофретника. В зависимост от формата и разделенията на уреда, се получават различен брой гофрети. В моя случай се получиха две квадратни гофрети.
Ако нямате гофретник или предпочитате палачинки, от същата смес можете да направите около 7 малки кръгли палачинки на тиган (тип американски). Намазва се тигана с подходяща мазнина и се сипва с лъжица сместа. 1 палачинка = 1 супена лъжица смес. Оформа се кръгче с помощта на лъжицата и се пече от двете страни.
Гарнирате и заливате по избор, а може и без заливка. Достатъчно вкусни са и леко сладникави от кокосовото брашно. Децата много ги обичат с лешников тахан и мед, а аз със сладко от плодове без захар, в случая със сладко от вишни.
Да ви е сладко!