Едно по-различно и вече мое любимо суфле от тиквички с кашкавал и оризово брашно. Приготвя се лесно и бързо. Става тънко и хрупкаво, наподобява вкусна зеленчукова пица и може да се хапва с пръсти. С две думи идеално за деца. Оказа се и много подходящо за гости.
Необходими продукти:
- 2 малки или средно големи тиквички
- 2 яйца
- около 100-120 гр оризово брашно (или друго по избор)
- около 150гр настърган кашкавал
- 50гр натрошено или настъргано сирене
- 1-2 скилидки чесън
- Сол, черен пипер, смлян кимион на вкус
- Зелени подправки по избор – перца зелен лук, розмарин, чубрица
- 1 супена лъжица предпочитана мазнина за готвене – гхи масло, зехтин, конопено олио или друго.
Приготвяне:
1.Тиквичките се измиват и настъргват с кората. Посоляват се и се разбъркват добре. Оставят се за поне за 10 минути да се оттече водата от тях, след което водата се изхвърля.
2.Добавя се брашното и се разбърква добре и се оставя настрани за още 5 мин, за да поеме останалата част от водата и влагата в тиквичките.
3. В друга купа се разбиват яйцата и се добавят солта, черния пипер и кимиона, както зелените подправки и чесъна, нарязан на дребно. Сместа се добавя към тиквичките и се разбърква добре.
4. Добавя се настъргания кашкавал и сирене и добре се разбърква.
5. Накрая се добавя мазнината и отново се разбърква.
Сместа се изсипва в тава върху хартия за печене и се заглажда с лъжица, така че да се заеме цялото дъно на тавата. Най-добре тавата да е по-голяма за да се получи по тънък блат от сместа. Аз използвам тавата на печката. Пече се до зачервяване на 180 градуса, на режим вентилатор или режим печене отгоре и отдолу на печката в предварително загрята фурна.
Вкусно е както топло, така и студено.
Използвайте вкусните летни тиквички и ги пригответе и вие!