Търсене
0
Кошница

Лесни и бързи за приготвяне домашни царевични пръчици. Истински царевичен грис, ароматно краве масло, сирене и натурални подправки - това са съставките, които правят тези домашни царевични пръчици предпочитан снакс от мен и моето семейство.

Ето ги и в реда на добавянето им:

  • 1 чаена чаша царевичен грис (полента)
  • 2.5-3 чаени чаши вода
  • 1-2 щипки хималайска сол (за по-малки деца може и без)
  • Подправки по избор за вкус
  • 2 супени лъжици гхи масло (около 30 гр)
  • Около 60 гр. натрошено сирене, извара или крема сирене
  • Около 30 грама зехтин за намазване
  • Сусам или други семена по избор за поръсване (само по желание)

Начин на приготвяне:

Включвам котлона на печката и слагам водата в тенджера да заври.

Слагам солта и подправките във водата. Аз използвах черен пипер, смлян кимион и мащерка. Сещам се също за червен пипер и риган като подходящи подправки.

Добавям и гхи маслото във водата.

Разбърквам добре и изчаквам маслото да се разтопи изцяло.

След като водата е завряла, започвам бавно, на тънка струйка да изсипвам гриса, като бъркам непрекъснато и интензивно, за да не се получат бучки. Бъркам докато се получи гъст качамак.

Махам от котлона и изсипвам сиренето, като разбърквам добре.

Оставям малко да изстине, за да го изсипя в малка правоъгълна тавичка.

Предварително я застилам с найлоново домакинско фолио, за да мога по-лесно да го отделя от тавичката след като се стегне.

След като го изсипя, завивам добре със стърчащите краища на фолиото и оставям на хладно за около 30 мин да се стегне.

След като е минало необходимото време, изваждам добре оформената смес, заедно с фолиото. Поставям върху дъска за рязане и отстранявам фолиото.

Нарязвам на тънки филийки. 

Нареждам филийките в тавата от фурната, предварително постлана с хартия за печене. 

Намазвам отгоре със зехтин и нарязвам всяка филийка на тънки пръчици (или в обратен ред).

 

Поръсвам част от тях със сусам (децата ги предпочитат без нищо отгоре, затова си правя сусамени царевични пръчици само за мен)

Слагам ги в предварителна загрята фурна на 180 градуса и се печат, докато започнат да порозовяват краищата им – около 10-15 мин.

Изваждам от фурната и сервирам.

Най-вкусни са когато са топли, но и след това не бих ги изхвърлила. Винаги са ми вкусни :)

Напомням ви, че освен домашните царевични пръчици вече има и здравословни алтернативи на вредните снаксове от магазините. Те нямат сол, нямат оцветители и натриев глутамат, приготвени са от 100% органични съставки и са изключително вкусни. Доста са удобни за разходка и особено добре дошли, когато майките наизвадят вредните и шарени пакетчета на детските площадки :) Разгледай ги в категория Био Детски Храни / Био Снаксове.



Бебешки бисквити за гризкане със сладък картоф
Eто едни бисквитки със сладък картоф, които са достатъчно мекички, прекалено вкусни, много ароматни, полезни и изключително подходящи за бебета с никн...
Коледни курабийки без захар - идеални за деца
Дълго време търсех подходяща рецепта за коледни курабийки за деца – да са без захар и заместители, но и в същото време да са достатъчно вкусни и хрупк...
Коментирай