Търсене
0
Кошница

Да намеря рецепта за домашна гранола мечтаех от доста време, поне откакто отказах гранолата в кутиите от рафта. А тази дори е по-вкусна. В нея няма обикновена захар, приготвя се с меласа или петмез, тахан и ядки. Хрупкава, със страхотен ароматът, тя е много вкусна и засищаща. Приготвя се много бързо и лесно.

Ето с какво и как:

- 250г Овесени ядки

- 150г начупени ядки и семена микс по избор (според мен без лешник няма да е същото :) )

- 100г сусамов тахан

- 6-7 с.л меласа или петмез по избор

- 4-5 с.л кокосово масло разтопено

- 1 ч.л канела

В дълбока купа се разбъркват овесените ядки, избраните ядки и семена.

В отделна купа се разбъркват тахана, меласата и канелата. Аз използвам или петмез от фурми или от рожков.

Добавя се готовата смес към сухата и се омесва добре. Полученият вече готов микс се изсипва в тава върху хартия за печене. В предварително загрята фурна на ниски градуси 75-100 градуса се пече за около 10-15 мин. Разбърква се 1-2 пъти по време на печенето. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. Втърдява се след като изстине и става приятно хрупкава. Ако се налага след изпичането може да се начупи на по-малки парченца. Комбинира се с мляко по желание. Много е вкусна с кокосов йогурт или ядково мляко.

Може да се съхранява в плътно затворен съд до около 1 месец.

 

Лешникова торта с крем от кашу и плодове - без брашно и захар
Вкусна сурова торта с лешников блат, крем от кашу с мед и за финал - прясно сладко от плодове без захар. В случая сладкото е от пресни ягоди, но може ...
Нахутени курабийки с шоколад
Те са не просто най-вкусните безглутенови курабийки с шоколад, които съм опитвала. За мен те са най-най-вкусните курабийки с шоколад сред вс...
Коментирай