Да
намеря рецепта за домашна гранола мечтаех от доста време, поне откакто отказах
гранолата в кутиите от рафта. А тази дори е по-вкусна. В нея няма обикновена
захар, приготвя се с меласа или петмез, тахан и ядки. Хрупкава, със страхотен
ароматът, тя е много вкусна и засищаща. Приготвя се много бързо и лесно.
Ето с какво и как:
- 250г Овесени ядки
- 150г начупени ядки и семена микс по избор (според мен без лешник
няма да е същото :) )
- 100г сусамов тахан
- 6-7 с.л меласа или петмез по избор
- 4-5 с.л кокосово масло разтопено
- 1 ч.л канела
В дълбока купа се разбъркват овесените ядки, избраните ядки и
семена.
В отделна купа се разбъркват тахана, меласата и канелата. Аз
използвам или петмез от фурми или от рожков.
Добавя се готовата смес към сухата и се омесва добре. Полученият
вече готов микс се изсипва в тава върху хартия за печене. В предварително
загрята фурна на ниски градуси 75-100 градуса се пече за около 10-15 мин.
Разбърква се 1-2 пъти по време на печенето. Изважда се от фурната и се оставя
да изстине. Втърдява се след като изстине и става приятно хрупкава. Ако се
налага след изпичането може да се начупи на по-малки парченца. Комбинира се с
мляко по желание. Много е вкусна с кокосов йогурт или ядково мляко.
Може да се съхранява в плътно затворен съд до около 1 месец.