Търсене
0
Кошница

Eто едни бисквитки със сладък картоф (батат), които са достатъчно мекички, прекалено вкусни, много ароматни, полезни и изключително подходящи за бебета с никнещи зъбчета. Благодарение на чая от лайка, с който са приготвени се предполага да имат и успокояващо действие. Дали го имат или не, не съм 100% сигурна (поне моите деца не бяха податливи на лесно успокоение), но съм убедена в приятно загатнатия вкус и аромат, който чаят придава на бисквитите :) .

Верни на полезния сладък картоф, често спретвам тези бисквити, защото са много лесни и бързи, и са повече от вкусни. Идеални са за бебета по съдържание, вкус и консистенция. Ние, “по-порасналите” също много им се радваме – вкъщи се налага да ги крия, за да останат за най-малкия, просто защото баща му им е страшен фен. А щом и на любимата ни баба се харесват, мисля че трудно ще им се намерят противници :) .

И така за тези бисквити са необходими само овесени ядки (смлени на брашно), сладък картоф, пакетче чай от лайка и кокосово масло.

Могат да се направят и от друго брашно. Аз предпочитам овесено брашно пред другите защото с него лесно се работи, а и бързо си го приготвям сама, смилайки овесени ядки. Освен това овесените ядки, както и сладкият картоф са богати на желязо – един вкусен начин да набавиш желязо на детето.

Приблизително пропорциите са такива:

Нямат нито захар, нито сол – перфектни за бебета.

Съдържат глутен, но може да се направят и от безглутенови овесени ядки.

Начин на приготвяне:

- Сваряваш батата с вода, заедно с пакетчето чай от лайка (лайката е често използван трик за бебенца с никнещи зъбки и се използва в много рецепти, заради успокояващото и действие). За по-бързо сваряване на картофа, предварително го нарежи и обели. Необходими са около 15-20 мин за да се свари. 

Можеш да използваш и друг чай или да пропуснеш чая - пак стават много вкусни.

А можеш да ползваш и готово бебешко пюре от сладък картоф.

- Изцеждаш водата, махаш пакетчето чай, оставяш картофа да изстине за известно време.

- Намачкваш го добре с вилица. Ако желаеш може и в блендер, но не е необходимо.

- Добавяш предварително смлените на брашно овесени ядки, докато бъркаш с дървена лъжица. За смилането им използвам малък персонален блендер.

- Добавяш разтопено кокосово масло – 2 супени лъжици (ако не си фен на кокосово масло, пробвай с Гхи масло, отново разтопено или друга предпочитана от теб мазнина)

- Всичко се разбърква добре до гъсто тесто и се оформя на топка. Ако е необходимо се добавя още овесено брашно.

- Слага се в голяма тава върху хартия за печене и се разточва с малка точилка до дебелина около 5 мм. Става лесно и бързо.      

- Нарязва се с нож на форми, удобни за детска ръчичка. Аз ги правя правоъгълни.

- Печат се в предварително загрята фурна на 150-180 градуса, не повече от 15 мин докато краищата започнат да придобиват лек загар. Аз пека отгоре и отдолу, на режим с вентилатор.

- Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат.

- Хапват се с удоволствие

И моля те, остави малко бисквитки и за детето :)

Веге Кюфтенца - от Батат, Броколи, Карфиол или Тиквички
4 вида любими зеленчукови кюфтенца от сладък картоф, броколи, карфиол и тиквички. Чудесна "примамка", с която да предложиш повече витамини на децата п...
Домашни царевични пръчици - Вкусни и Здравословни
Лесни и бързи за приготвяне домашни царевични пръчици. Истински царевичен грис, ароматно краве масло, сирене и натурални подправки - това са съставкит...
1 коментара
Пламена
Пламена
Monday 10th September 2018

Здравейте. Искам да попитам дали бататът може да се замени с някакъв плод ?

Показани са от 1 до 1 от 1 резултата (1 страници)
Коментирай