Търсене
0
Кошница

Аюрведа е наука за здравето и живота, която има за цел да допринесе за цялостното благосъстояние на тялото, духа и психическото развитие на човек, чрез правилно подбиране и съчетаване на храните. Възниква в опитите на хората да намерят начин да използват пълния потенциал на тялото си, за да се изцелят от неразположения, дискомфорт и болести, а в последствие да не допускат тяхната поява. Някои хора са избрали Аюрведа за свой начин на живот и стриктно следват принципите и. Други предпочитат да следват Аюрведа в моментите на неразположение, дискомфорт или болест за по-бързо възстановяване и подпомагане на имунната система. Аз лично се опитвам да следвам принципите на Аюрведа периодично, с цел подобряване на имунната система на мен и децата, и в случаите, когато е необходимо подпомагане на организма за справяне с грипове и настинки. 

Аюрведа се прилага успешно, както при възрастни, така и при деца, без да е необходимо да се добавят екзотики към храната, която консумираме. Достатъчно е да се спазват няколко доказани аюрведични принципа.

Едно от основните неща, на които Аюрведа обръща внимание това е храненето и доброто храносмилане. Според тази велика наука за живот именно доброто храносмилане е ключът към силна имунна система, умствено и емоционално здраве, спокоен и добър сън, а самата сила на храносмилането обяснява така:

Според Аюрведа във всеки от нас има огън - т.нар храносмилателен огън (агни). Това е нашият метаболизъм (храносмилане). Именно той ни подържа жизнени и ни помага да трансформираме, приемаме и усвояваме това, което слагаме в нашето тяло (храната) и да се освобождаваме от вредните и ненужни вещества. И по-важното е, че този храносмилателен огън не само обработва храната в стомаха ни, но стимулира и ръководи процесите на метаболизъм и трансформация във всяка една клетка на организма. Той контролира химичните процеси в клетките на тялото и повлиява биоритмите - физическия, емоционалния и интелектуалния биоритъм, засяга техните етапи и цикличност.

За да добиеш по-ясна представа, как работи метаболизма, представи си огън – многото усилия и време, които са ти необходими за разпалването му и после минималните постъпления, които са необходими от твоя страна, за да поддържаш огъня горящ. Ако го оставиш да загасне, това ще наложи много усилия и енергия от твоя страна, за да възвърнеш неговата сила. Така е и с храносмилателния огън, нужни са различни по-количества усилия и енергия, за да бъде подхранван или възроден вследствие на отслабването му.

Храносмилателният огън отслабва, когато храносмилането е утежнено вследствие на неправилна комбинация от храни, приемане на големи количества храна и т.н. Тогава е необходима повече енергия, за да бъде възобновено действието му и натрупаната храна да бъде смелена. Тази енергия най-често черпим от запасите на организма, вместо да я използваме за движения, активности, умствени и мисловни процеси. Така жизнените ни сили отслабват, което няма как да не се отрази и върху емоционалното ни състояние. Ако се храниш само с подходяща лесно смилаема храна, която да ти дава нужната енергия и хранителни вещества, без да се налага да черпиш много енергия от личните запаси, тогава представи си само бодростта и жизнеността, които ще имаш, настроението и твоето излъчване.

Освен това храносмилането е пряко свързана с имунната система. Когато храносмилането е затруднено, храните не могат да се разградят и се натрупват, започват процеси на ферментация, гниене и отделяне на токсини (наречени “ама”). Всичко това затормозява организма, отслабва неговата жизненост и имунната му система. При систематично нарушено храносмилане се появяват болестите и алергиите.

Именно поради това поддържането и балансирането на този храносмилателен огън е от изключително значение за здравето. Важно е да знаеш кога, колко и какви храни да съчетаваш, така че да го поддържаш. Тъй като всеки човек е различен и уникален според комбинация от 3-те типа състояния на духа и тялото, наречени доши (Вата, Пита и Капха), за всеки отделен човек (дете) има и подходящи или неподходящи храни с цел установяване на баланса между тези 3 състояния. Тези състояния или конституции са заложени в детето още при зачеването и раждането му. Познавайки към кой тип спада детето, най-успешно може да се определи кои храни е добре да консумира то или не. Но това е задълбочена теория, която няма да проследя подробно тук. В тази статия ще се спра на общите и основни аюрведични принципи, които е добре да се спазват при храненето и чийто смисъл е в поддържането на добър храносмилателен огън, а от там добро здраве, добро умствено и психическо състояние.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА АЮРВЕДА:

 • Внимателно подбирай съчетанието от храни, които предлагаш/консумираш в едно хранене

Аюрведа групира храните по техния вкус (сладко, солено, кисело, стипчиво, лютиво, горчиво), температурно действие (загряващо или охлаждащо) и послевкус (ефектът на храната след смилането и - сладък, кисел, горчив послевкус) и не препоръчва смесването на храни от различни групи. Ако се смесят различни по горните характеристики храни в едно хранене, храносмилателният огън се забавя и утихва, а това довежда до лошо храносмилане на храната, ферментация на храните, гниене и отделяне на токсини. При подобен продължителен режим на хранене, резултатът е интоксикация или болест.

 • Отрицателните въздействия на някои храни върху човек, могат да се неутрализират чрез добавяне на друга храна или подправка, която да неутрализира това действие

Особено с голяма сила тук участват подправките, прибавени към ястията. Например много подходящо е към бобовите култури, които образуват газове, да се добави чесън, черен пипер, джинджифил, карамфил, за неутрализиране на тези им действия. Същото е и със зелената салата, причиняваща газове и дискомфорт, към която е добре да се добавят лимон и зехтин. Към киселото мляко, увеличаващо слузта, пък е подходящо да се добави кимион или джинджифил.

 • Използвай растителни подправки в домашната храна. Те подобряват храносмилането.

Подправки като куркума, кимион и пипер помагат на храносмилането, метаболизма и захранването на мозъка и в малки дози е добре да бъдат включвани в хранителния режим на детето. Някои от подправките са антиоксиданти, а черният пипер помага за снабдяването и правилното използване на кислорода от мозъка. Когато детето свикне с подправките, можеш да слагаш повече от тях в домашните гозби.

 • Предлагай/консумирай редовно топла и сготвена храна.  Така поддържаш храносмилателния огън, който се нуждае от топлина.

От особено голямо значение е да предлагаш топла закуска, която е лесно смилаема, но питателна и богата на хранителни вещества. Топла – защото на огъня му е нужна топлина за по-лесно разпалване сутрин, лесносмилаема – за да не изразходват излишно енергийните запаси на тялото и ума в преработването на по-тежки храни, което ще се отрази върху лош старт и умора през целия ден, и питателна – за допълнителна енергия през целия ден.

 • На обед можеш да си позволиш по-разнообразна и богата храна

На обед храносмилателния огън е най-разпален, в най-върховата си форма и човек е способен да храносмила доста по-различна по естество храна, използвайки по-малко енергия. Това трябва да е най-голямото ядене за деня и тук е сравнително позволено да се смесват различни храни.

 • По-малка и лека вечеря

Вечерята трябва да е по-малка и лека и да се случва по-рано, за да има време да се смели до времето на лягане и сън. Избягвай белтъчини за вечеря.

 • Предлагай/консумирай прясна храна.

Винаги когато е възможно предлагай домашно приготвена храна Избягвай остатъци от предишно хранене, замразени или консервирани храни. Не предлагай на децата си храни-джънк, замразени или пакетирани храни. Често предлагани тези храни ще доставят на детето много по-малко интелектуална сила и дори могат да причинят психически дисбаланс. Проучванията показват, че добавките в храните-джънк, ако се приемат често, значително понижават IQ-то на детето. Ако все пак, решиш да не лишаваш детето си от тези любими за него неща, потърси в био магазините тяхна здравословна алтернатива. Моят съвет е внимателно да преглеждаш етикетите за липса на захар, сол и допълнителни овкусители и оцветители.

 • Включвай биологично чисти храни, които са лесни за храносмилане и бързо се усвояват 

Включвай често в меюнто домашно кисело мляко, гхи масло и други полезни мазнини като студено пресован зехтин, ориз и пълнозърнести култури, семена, органични плодове и зеленчуци.

 • Консумирай/предлагай умерено месо и винаги го съчетавай със зеленолистни зеленчуци.

Охлаждаща природа на зеленолистните зеленчуци неутрализира тежкия характер на месото и загряващата му природа.

 • Консумирай/предлагай сурови плодове самостоятелно.

Плодовете не трябва да се смесват с други храни. Те са лесносмилаеми, но съчетани с друга храна, забавят храносмилането и довеждат до ферментация. Друг е въпросът с варените или сушени плодове, които може да се сместват с други храни.

 • Консумирай/предлагай сирене самостоятелно или със зеленчуци и подправки.

Не се препоръчва комбинация на сирене с тестени изделия, с картофи, с домати

 • Дистанцирай достатъчно храненията едно от друго.

Необходими са поне 3 часа за да се смели едно ядене. Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене.

От скоро в България вече могат да се намерят био бебешки пюрета, които освен, че са приготвени от органични съставки, те са съчетани именно съгласно принципите на Аюрведа. Можеш да почерпиш идеи от тях при приготвянето на домашни пюрета, за твоето бебе или да се довериш на някое от тях.Източници:  Super Healthy Kids book: Happy and Healthy Children through Maharishi Ayurveda; http://www.mapi.com/ayurvedic-knowledge/childrens-health/healthy-and-happy-kids-with-ayurveda.html ; Keeping Your Children Healthy: Doshas for Kids By Melissa Carver; https://goodnessgraciousfoods.com/what-is-ayurveda/; https://www.yogajournal.com/blog/ayurvedic-snacks-for-kids by Talya Lutzker; http://www.mapi.com/ayurvedic-knowledge/childrens-health/ayurvedic-childrens-health.html; http://ekaterinaminkova.com.


*Отказ от отговорност - Информацията, публикувана тук се основава на наблюдения и личен опит, взета е от онлайн публикации, проучвания или книги, които са упоменати. Не съм специалист или педиатър. Morkov.BG няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнете захранване, моля консултирайте се с педиатъра на вашето дете или специалист.


Накисване на Зърнените храни – Защо и Как
В тази статия ще разгледам обстойно зърнените храни, които присъстват редовно в менюто ни – нашето и на децата. Полезни ли са, колко често трябва да п...
Нови бебешки храни с Киноа в био магазин за деца Morkov.BG
Бебешките храни с КИНОА - Quinola, за първи път в България! След множество запитвания от ваша страна, мами, специално за вас в Morkov.BG ще намерите 1...
Коментирай